Ürünlerde Ara

Vinç Nedir?

Vinçler Çeşitli Materyaller ile İnsan gücünü geçmişten günümüze genel olarak devre dışı bırakmış olup ağır nesneleri yerinden kaldırmak ve iş zaman kavramının azalması için kullanılan bir buluştur. Vinçler vitesle ve çarkla verilen bir güçle hareket sağlayan güç çemberi ile yükü taşımaya yardımcı olan bir buluştur. İlk bulunan vinç insan gücüne gereksinim duysa da şu anda kullanılan vinçler motor dişli ve çark sistemiyle insan gücünü ortadan kaldırmıştır. Vinçlerle ilgili genel tanım insan gücünün yetmediği yerlerde insan gücünün kaldırması çok zor olduğu tonajlarda ve ağırlıklarda hatta imkânsız konumda olduğunda kullanılması için icat edilmiş bir ağır iş makinasıdır. İnsanoğlunun en büyük devrimlerinden biri olan Vinç günümüzde teknolojinin gelişmesiyle insanoğlu vinçleri çeşitlendirmiş ve insan gücüne olan gereksinim ve ihtiyacı ortadan kaldırmıştır.

Vinçlerin Çalışma biçimi aşağı yukarı hareket biçimiyle çalışmak ile birden fazla eksende hareket eden türleri bulunmaktadır.

 

Vinçlerin faaliyet gösterdiği iş kolu ve kolaylık birçok sektöre el atmaktadır. Vinç  kullandığı Enerji ve yakıtlar Hidrolik Elektrik ve Akaryakıt Enerjisi olmakla beraber Tel, Halat ve Zincir gibi materyaller ile yükleme, boşaltma ve kaldırma işlevini yerine getirmektedir. Özellikle ağır yükleri taşımak için kullanılan vinçler iş zaman kavramı olarak yüksek verimlilik yaratmaktadır. Vinçler kullanıldığı iş kolları ve işler genel olarak ağır yük taşımacılığı, büyük makine montajlarında, inşaat sektöründe, şantiyelerde, marinalarda ve limanlarda kullanılmaktadır.

 

Vinçlerde manuel olarak kullanılan cinslerde iş güvenliğinin önlemi de yüksek ölçüde alınmalıdır. Vinç kullanımı çeşitli iş kollarına göre değişebilir.

Vinç Çeşitleri ve Fiyatları

Vinçler Uygun olduğu bölgeye ve iş alanına göre yararlı olabileceği çeşitlere göre tercih edilebilir. Vinçlerin montajlandığı bölgeler vincin çeşidine göre değişir. Kule vinçler ve Pergel vinçler beton zemine sabitlenmekte olup diğer vinçler genelde U ve C profillere bağlantısı kurularak size yükünüzü taşımakta büyük yardımı olacaktır. Vinç Çeşitleri Sepetli Vinç, Teleskopik Vinç, Mobil Vinç, Paletli Vinç, Personel Vinç, Kule Vinç, Kamyon üstü mobil Vinç gibi Vinç Çeşitleri bulunmaktadır.

 

Genel olarak vinçleri hayatımızda inşaat sektöründe görmüş olabiliriz. Basit kollu vinçlerin farklı versiyonu inşaat sektöründe kullanılmaktadır. Bu vinçler genelde Kule vinçlerdir. Şantiyelerin içerisinde kullanılan vinçler genelde ray üzerine monte edilmiş ve halat yardımı ile katlar arası yüklerin çıkartıldığı vinçlerdir. İş yükünün azalması zaman kavramı olarak insan gücünün devre dışı kalmasını sağlayan bu vinçler günümüzde bütün inşaatlarda kullanılmaktadır. Bazı makine üreticileri kirişlerin üzerine kurduğu profiller sayesinde vinçlerin kurulumunu yapar ve el ile insan gücünün yetmediği yerlerde bağlantısını kurduğu vinçleri kullanarak yükü kaldırabilir. Böylelikle insan gücü devre dışı kalır

 

 

Vinç fiyatları cins, tür, özellik ve yük çekme kapasitesine göre değişkenlik göstermekle beraber markaların kalitesiyle de değişebilmektedir. Vinç Satın alma haricinde kiralama hizmeti sunan Vinç Firmalarından Vinç kiralama hizmeti satın alabilir ve projenizde kullanabilirsiniz.

 

 

Vinçlerin Çalışma Prensibi

 

Vinçlerin kaldırma gücünü aktardığı ekipmanlar zincir halat gibi materyaller sayesinde sağlamaktadır. Bu materyaller motor ve dişli yardımıyla yükü yukarı aşağı kaldırabilmektedir. Yükün biçimine göre ve şekline göre kullanılacak vinç değişebilir. Vinçler kaldırabileceği tonaja ve güce göre değişiklik gösterebilir. Vinçler çabuk bozulan iş makinalarından değildir. Genel olarak kazaya ve arızaya sebebiyet vermesi olması gerekenden fazla yük vurulmasından ya da yanlış taşımadan ötürü olabilir.

Vinç çalışma prensibine yardımcı olarak Ağır yüklerde makara öne çıkarak güç iki katına çıkar ve böylelikle daha ağır yükler taşınabilir. Bu sayede hız düşer fakat yükü iki katı daha kadar fazla taşıyabilir.

Vinçlerin materyalleri genel olarak hepsinde Direk, Çalışma Kabini, Pergel, Karşı Kaldırma Vinci, kanca ve destek ağırlıkları ve aktarma ekipmanlarından oluşur.

Direk Vincin çelikten yapılmış olan ana destek taşıyıcısıdır.

Döndürme ünitesi vincin sağa sola hareket etmesini sağlayan üzerinde motor olan destekleyicidir.

Çalışma Kabini Vinç operatörünün içerisinde olduğu ve vinci kullandığı kontrol bölümüdür.

Kaldırma Vinci yükü taşıyan ve içerisinde motor, dişli, fren sistemi ve halat bağlantısının olduğu bölümdür.

Kanca yükün bağlandığı ve halatla bağlantılı olduğu bölümdür.

Ağırlık genel olarak kule vinç ve pergel vinçlerde kullanılan kısımdır. Yükün dengeli ve eşit bir şekilde kaldırılmasını ve böylelikle herhangi bir iş kazasına sebebiyet vermemesi sağlanmaktadır.

Aktarma Ekipmanları genel olarak vinç ile kanca arasında olan tel halat ve zincirden oluşmaktadır. Bu ekipmanlar sayesinde taşınacak yükün ağırlığına bağlı olarak kullanılabilir.

Bütün Vinçlerde neredeyse kanca sistemi bulunmaktadır. Halat bağlantısını kanca yardımıyla yukarı aşağı kaldırabilirsiniz.

Vinçlerde en önemli konu kaldırılacak yükün ağırlığı olup yüke göre vinç sistemi kurulması gerekmektedir. Her vincin kendine ait kaldırma gücü bulunmaktadır. Genel olarak tonajlarına bağlı şekilde vinçler kurulur.

Eğer Vinç maksimum kaldıracağı ağırlığı aşıyorsa ve ağır yükleri taşıyamayacak kapasitede ise yükün düşmesi veya bağlı olduğu halatın kopmasıyla ciddi iş kazalarına sebebiyet verebilir.

Vinçler Kurulduğu iş bölgesinde sorun yaratacak ya da iş kazasına neden olacak biçimde kurulması ve bununla beraber gerekli kontroller yapılmadan çalıştırılması ciddi iş kazalarına sebebiyet verebilir. Vinç kurulumunun tamamlanmasından sonra mutlaka iş sağlığı güvenliğine söylenmesi ve denetim yapması sağlanmalı.

Vinçler hakkında portal vinç, monoray vinç, vinç kedisi, mini vinçler ve tonajları ve nerde kullanılıyor konusunda bir makale yazmak istiyorsunuz. Bu konuyla ilgili size bazı bilgiler verebilirim.

Portal vinç, iki veya daha fazla kirişten oluşan ve bir portal üzerinde çalışan bir vinç türüdür. Portal vinçler, yüksek taşıma kapasitesine sahip olup, genellikle inşaat, madencilik, demiryolu gibi sektörlerde kullanılırlar. Portal vinçlerin farklı tonajları vardır. Örneğin; 16 tona kadar ve 12 metreye kadar kaldırma potansiyeline sahip olan portal vinçler1 bulunmaktadır.

Monoray vinç ise tek bir kiriş üzerinde çalışan ve halatlı bir taşıma sistemine sahip olan bir vinç türüdür. Monoray vinçler de yüksek taşıma kapasitesine sahip olup, genellikle fabrika ve depo gibi alanlarda kullanılırlar. Monoray vinçlerin farklı tonajları vardır. Örneğin; 1 tona kadar ve 10 metreye kadar kaldırma potansiyeline sahip olan monoray vinçler bulunmaktadır.

Vinç kedisi ise küçük boyutlu ve hafif olan bir vinç türüdür. Vinç kedisi, genellikle küçük yükleri taşımak için kullanılır. Vinç kedisi de farklı tonajları vardır. Örneğin; 0.5 tona kadar ve 2 metreye kadar kaldırma potansiyeline sahip olan mini vinçler2 bulunmaktadır.

Bültenimize Kaydolun

Bizden kampanya ve bildirimleri alabilirsiniz

Evet Cansan Vinç Ve Makine tarafından e-posta, telefon, SMS ve e-posta vasıtasıyla tarafıma kişiselleştirilmiş pazarlama iletilerinin gönderilmesini kabul ediyorum. Ayrıca kişisel verilerimin, üçüncü taraf ağlarla paylaşılmasını ve üçüncü taraf internet siteleri ile sosyal medya platformlarında kişiselleştirilmiş reklamlar için kullanılmasını kabul ediyorum. Rızalarımı her zaman geri çekebilirim. 18 yaşında veya 18 yaşından büyük olduğumu teyit ederim. Konuya ilişkin detaylı bilgilere Aydınlatma Metnimizden ulaşabilirsiniz.
HEMEN ARA